Вярното на президента Николас Мадуро Конституционно събрание на Венецуела отне на опозиционния лидер и председател на Националното събрание Хуан Гуаидо имунитета от съдебно преследване и разреши той да бъде разследван за узурпиране на функции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хуан Гуаидо е признат за временен президент от около 50 страни.

Конституционното събрание гласува единодушно да "разреши продължаване на съдебното преследване от Върховния съд срещу опозиционния депутат" Хуан Гуаидо, съобщи председателят на събранието Диосдадо Кабельо.

На 29 януари Върховният съд започна следствие срещу Гуайдо по обвинение, че е узурпирал функциите на президента Мадуро, а Мадуро обвини Гуаидо, че е планирал атентат срещу него.

Конституционното събрание бе създадено от Мадуро през 2017 г., за да изземе властта от Националното събрание, напомня ДПА.

"Нищо няма да ни спре", заяви Хуан Гуаидо. "Народът е изпълнен с решителност и нищо няма да ни спре", каза пред журналисти поддръжници опозиционният лидер. Той добави, че е наясно с опасността да бъде арестуван, като действа за сваляне на президента Николас Мадуро, но "в този процес няма връщане назад".

За какво ще преследват Гуаидо

Венецуелският Върховен съд поиска от Конституционното събрание да отнеме парламентарния имунитет на Хуан Гуаидо. Той е обвинен, че е нарушил забрана за напускане на територията на страната, наложена му от Върховния съд. Той обиколи няколко съседни страни, сред които Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор, в края на февруари и началото на март.

Представители, лоялни на Мадуро, вече съобщиха, че Гуаидо е разследван за подстрекаване към насилие и получаване на незаконни средства, предаде Асошиейтед прес.