Последните шест седмици са белязани от някои най-големите загуби на Русия от началото на войната в Украйна, предаде Укринформ, като се позова на всекидневната разузнавателна сводка на министерството на отбраната на Великобритания, публикувана в социалната мрежа "Екс".

Отбелязва се, че през настоящия месец по данни на генералния щаб на украинската армия жертвите, които дават руските войски, се движат в рамките на 931 души дневно. Досега най-смъртоносният месец за Русия беше март тази година със средно 776 човешки жертви на ден. По това време руското настъпление към Бахмут достигна своята връхна точка, посочва Укринформ, цитирана от БТА.

Според британското министерство на отбраната, макар и разузнаването да не може да провери методологията, по която се изчислява общият брой убити и ранени, изнесените данни са правдоподобни.

"Изглежда, че в последните шест седмици Русия е понесла някои от най-многобройните си загуби в жива сила от началото на войната досега. Много от дадените жертви до голяма степен са следствие на руското настъпление срещу град Авдеевка в Донбас", пише в разузнавателния доклад.

В предишна своя сводка британското разузнаване съобщи, че необичайното движение на руския въздушен транспорт този месец предполага, че Русия най-вероятно е прехвърлила свои стратегически зенитно-ракетната системи С-400 от разположения между Полша и Литва анклав Калининград, за да компенсира последните загуби на украинския фронт, припомня Укринформ.