Британският премиер Борис Джонсън заяви днес на среща с президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му подкрепя "търговския мир" пред сегашната търговска война и че не подкрепя митата, предаде ДПА.

Преди официалния старт на днешните дискусии на лидерите от Г-7 във френския град Биариц двамата ръководители се срещнаха на работна закуска.

"Поздравявам президента за всичко постигнато от американската икономика, фантастично е да се види това", посочи Джонсън, докато Тръмп говореше за Китай.

"Нашето виждане за търговската война е че подкрепяме търговски мир. Като цяло не харесваме митата", изтъкна британският премиер. Той отбеляза, че Великобритания се е възползвала от три века свободна търговия, на което Тръмп отвърна: "А последните три години?".

Американският държавен глава заяви, че не очаква никакви проблеми за съставяне на търговско споразумение с Великобритания за след Брекзита.

"Те няма да си нахлузят веригата на котвата около крака", посочи Тръмп, явно имайки предвид Европейския съюз. "Не очакваме никакви проблеми", допълни той.

В началото на срещата Тръмп отбеляза, че Джонсън е правилният човек за работата по Брекзита. По думите му, ще има много голямо търговско споразумение с Великобритания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е възможно да покани Русия да се присъедини към следващата среща на Г-7 догодина, когато той ще бъде домакин на форума, предаде Асошиейтед прес.

Русия беше член на т. нар. Г-8, но беше отстранена през 2014 година след руската инвазия в Украйна.

Тръмп потвърди, че лидерите на страните от Г-7, събрани в Биариц, са обсъждали завръщането на Русия в групата, но не знае дали тя ще се върне.

Европейските страни настояват Русия първо да изпълни Минските споразумения, преди да й бъде позволено да се върне. Тръмп не посочи според какви критерии възнамерява да покани отново Русия, отбелязва АП.

Лидерите от Г-7 обсъждат днес на срещата си във френския град Биариц горещите теми за търговската война и пожарите в Амазония.

Дискусиите имат важната цел да докажат ползата от този форум в контекста на огромните предизвикателства на планетата.

Ръководителите от Групата на седемте ще се опитат днес да постигнат споразумение за спешни мерки за борба с пожарите в Амазония, но и за стимулиране на световната икономика, отслабена от търговската война между Вашингтон и Пекин.

След закуската Тръмп и Джонсън се присъединиха към Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Шиндзо Абе, Джузепе Конте и Джъстин Трюдо, за да обсъдят световната сигурност и състоянието на икономиката.

През последните седмици се появиха обезпокоителни сигнали в Германия, Китай и Съединените щати, пораждащи опасения от съществено отслабване на световната икономика.

Срещата Г-7 започна

Снимка: БТА