Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън разпореди военнослужещи и цивилни служители на министерството - общо 200 души, които са на германска територия, да останат там и след излизането на кралството от Европейския съюз. Това твърди в. "Сънди таймс", като цитира високопоставени източници от военното ведомство, предаде ТАСС.

Във федералната република остава съвместният британско-германски инженерен полк. Според изданието НАТО отрежда на тази част една от ключовите роли при форсирането на реки с коли-амфибии. Вместо да напуснат Германия, специалистите и 400 членове на семействата им ще бъдат настанени в казарми в с. Зенелагер, в провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Британското министерство смята да запази също военната база за танкови подразделения на кралството, която може да побере едновременно близо 2000 танка, бронирани коли и камиони, както и своя танков полигон на германска земя.

"Сънди таймс" твърди, че Гавин Уилямсън е мотивирал решението си да остави британски военнослужещи в Германия и след Брекзита с предполагаемата руска заплаха за Европа. Освен това британският министър цели да покаже по този начин на Берлин, че трябва да инвестира повече средства за отбрана, коментират източници на изданието.

По думите на служител от министерството Уилямсън смятал, че казармите на британска територия "не са най-продуктивното или полезно място" за пребиваване на британски военни. Министърът се канел да говори на тази тема пред участниците в годишната партийна конференция на консерваторите, която ще се открие на 30 септември и ще продължи до 3 октомври.

През януари т. г. началникът на британския генерален щаб генерал Ник Картър заяви в Лондон, че Русия е "най-комплексната и ефективна държавна заплаха за страната след приключването на студената война".

Посолството на Русия в кралството реагира, като заяви, че същинската цел на подобни действия е да се оправдае по-високият бюджет за отбрана.