Обединеното кралство преразглежда всички лицензи за износ на оръжия на Турция, подложена на растящ натиск заради военната офанзива в северна Сирия, предаде Ройтерс, като цитира британския вестник "Файненшъл таймс".

Британските министри спряха издаването на нови лицензи за оръжейни продажби на Турция, докато завърши преразглеждането, добавя вестникът.

Италия, която е най-големият износител на оръжия за Турция за миналата година, също се присъедини към забраната за продажба на оръжия и боеприпаси на Анкара, след като в края на миналата седмица Франция и Германия спряха оръжейния износ. И Испания е готова да забрани оръжейния износ за Анкара, допълва БТА.

Чехия се присъедини към други европейски страни и също спря продажбите на оръжия и муниции за Турция заради настъплението й в северна Сирия, съобщи Ройтерс.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че турското нахлуване в североизточна Сирия е довело до освобождаване на опасни затворници от Ислямска държава и до голям брой жертви, предадоха Франс прес и ДПА.

"Въпреки несъгласието и многократните предупреждения от САЩ и международната общност, турският президент Ердоган заповяда едностранно нахлуване в северна Сирия, което доведе до много жертви, бежанци, разрушения, несигурност и растяща заплаха за американските военни", заяви Еспър в декларация.

"Това неприемливо нахлуване подкопа успешната многонационална мисия "Поражение за ИД" в Сирия и в резултат на него бяха освободени голям брой опасни затворници от ИД. Ще отида в НАТО в Брюксел идната седмица и смятам да настоявам пред другите ни съюзници от НАТО да предприемем колективни и индивидуални дипломатически и икономически мерки в отговор на тези ненужни действия на Турция", добави министърът на отбраната на САЩ, цитиран от ДПА.

Той нарече безотговорна политиката на Турция и официално потвърди, че Пентагонът е предприел едностраннно изтегляне от североизточна Сирия по нареждане на президента Доналд Тръмп.

"Едностранната операция на Турция е ненужна и необмислена. Президентът Ердоган е изцяло отговорен за последиците - евентуални военни престъпления и разрастваща се хуманитарна криза", добави Еспър и каза, че двустранните отношения са се влошили.

Американският президент е разговарял по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и е настоял за незабавно прекратяване на военните действия. За региона заминава вицепрезидентът Майк пенс.

Съединените щати налагат санкции на турските министри на вътрешните работи, отбраната и енергетиката. Доналд Тръмп обяви, че спира преговорите с Анкара за сделки на стойност 100 млрд долара и планира отново да повиши митата над вноса на турска стомана с 50%.