През 1982 г. Йоан Павел Втори стана първият римски първосвещеник, посетил кралството, откакто крал Хенри Осми е скъсал през 1534 г. отношенията с Рим и католическата църква и е основал англиканството. Това обаче бе само пастирска визита, уточнява АФП, цитирана от БТА.

Самолетът на италианската авиокомпания "Алиталия", с който пътуваше Светият отец, кацна на летището в Единбург в 10,30 ч. местно време. Гостът бе посрещнат от херцога на Единбург и съпруг на кралица Елизабет Втора, принц Филип. От летището Бенедикт ще се отправи към двореца Холируд Хаус- шотландската резиденция на кралицата, където ще бъде официалното посрещане от Нейно величество. На церемонията ще присъстват високопоставени британски политици. Програмата включва също масови прояви с участието на гостуващи звезди като певицата феномен Сюзан Бойл и триото "Прийстс", чиито членове са свещеници.

Папата ще има също частна среща с Негово преосвещенство Кийт Патрик, кардинал О'Брайън, архиепископ на Единбургската епархия на Римокатолическата църква. След това Светият отец ще продължи за Глазгоу, за да отслужи литургия на открито пред няколко хиляди католици. С това шотландската част от визитата му ще приключи и довечера той ще продължи за Лондон.

Множество капани са заложени по маршрута на папа Бенедикт Шестнайсети из Великобритания.  След като педофилски скандали помрачиха вече атмосферата, римският първосвещеник се очаква да бъде посрещнат и с протести срещу неговите позиции, смятани за назадничави.
Сред основните акценти ще бъде "педофилията, тъй като папата ще има срещи с пострадали", споделил пред АФП Андреа Торниели, експерт на италианския всекидневник "Джорнале".

Основното шествие във връзка с визитата ще се състои в събота в Лондон и се очаква да присъстват 2000 души - сравнително скромен брой, който частично се дължи на слабия интерес към новото папско посещение.

Само 14 на сто от британците одобряват посещението на Бенедикт Шестнайсети, сочи проучване, за което писа тези дни лондонският в. "Таймс".  Общата стойност на папската визита във Великобритания, където католиците са само около десет на сто, предизвика полемика в страната. Правителството ще отпусне 10-12 милиона лири (12-14 милиона евро), а местната католическа църква - 9 до 10 милиона лири, или 11-12 милиона евро.