Бенедикт Шестнадесети беше "великан на вярата и разума" и "голям човек, когото историята няма да забрави", заяви днес италианската министър-председателка Джорджа Мелони, цитирана от Франс прес.

"Като "германски" папа Бенедикт Шестнадесети беше за мнозина, и не само в тази страна, специален църковен водач", заяви германският канцлер Олаф Шолц в профила си в Туитър и го нарече "борбена личност" и "интелигентен богослов".

Роденият в Германия папа, чието светско име е Йозеф Ратцингер, почина днес на 95-годишна възраст.

Френският президент Еманюел Макрон почете паметта на "Негово Светейшество Бенедикт Шестнадесети, който работи с душа и ум за един по-братски свят".

Според британския премиер Риши Сунак визитата на папата през 2010 г. в Обединеното кралство е била исторически момент както за католиците, така и за тези, които не изповядват католицизма.

Полският президент Анджей Дуда го нарече "близък сътрудник на Свети Йоан Павел Втори", имайки предвид родения в Полша папа, който бе глава на Римокатолическата църква от 1978 до 2005 г.

Архиепископът на Кентърбъри, духовен водач на Англиканската църква, заяви, че почетният папа Бенедикт Шестнадесети е бил "един от най-великите богослови на своето време".

Руският патриарх Кирил го нарече "защитник на традиционните ценности".