Навършва се една година откакто бившият президент на САЩ Джими Картър получава палиативни грижи - период, през който той успя да навърши 99 години и присъства на погребението на съпругата си Розалин, предаде Франс прес.

"Една година откакто получава палиативни грижи президентът Картър все още е у дома със семейството си". Това обяви неговата благотворителна фондация Carter Center ("Картър Център") за американските медии по повод първата годишнина от решението му да остане в дома си в Плейнс, щата Джорджия, след поредица от хоспитализации, вместо да се възползва от допълнителна медицинска намеса.

"Семейство Картър изразява благодарността си за множеството послания на любов, които са получили, и за продължаващото уважение към личния им живот", казаха от фондацията на бившия американски президент (1977-1981).

Джими Картър е най-възрастният бивш президент на САЩ в историята на страната.

Бившият президент демократ се появи за последен път публично през ноември на погребението на съпругата си Розалин Картър, която почина на 96-годишна възраст.

"Когато започнаха палиативните грижи (...), си мислехме, че му остават броени дни", сподели внукът му Джейсън Картър пред всекидневника "Атланта джърнъл конститюшън". "Това казаха лекарите. Но един от начините да погледнем на случилото се е да мислим, че Бог все още му дава дни", продължи Джейсън Картър.

Джими Картър беше президент само един мандат. Архитект на споразуменията от Кемп Дейвид, довели през март 1979 г. до подписването на израелско-египетския мирен договор, той беше силно критикуван в САЩ по време на кризата с вземането на заложници на американци в Иран през 1979-80 г.

След като напуска Белия дом, Джими Картър основава "Картър Център" през 1982 г., за да насърчава развитието, здравето и разрешаването на конфликти по света. Неуморен пътешественик, той е посетил Мексико, Перу, Никарагуа и дори Източен Тимор.

Джими Картър получи Нобеловата награда за мир през 2002 г., за "десетилетните му неуморни усилия за намиране на мирни решения на международните конфликти".