Възобновява се предварителното разследване за изнасилване срещу основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Това обяви днес шведската прокуратура."Това ще му даде възможност да се реабилитира", заяви в комюнике главният редактор на Уикилийкс Кристин Хранфсон , цитиран от БТА и Франс прес.

По думите му Джулиан Асандж никога не е искал да избяга от шведското правосъдие. Хранфсон подчерта, че има "силен политически натиск за възобновяване на разследването", от момента на ареста на Асандж в Лондон на 11 април. Шведският адвокат на Асандж коментира, че клиентът му се страхува единствено да не бъде екстрадиран в САЩ. Затова и намира възобновяването на разследването за притеснително. 

"Изненадан съм. Притеснително е, че Швеция възобновява разследването", заяви Пер Самуелсон пред шведска телевизия. "Той винаги е искал да помогне да се реши шведския казус, а най-голямата опасност за него идва от риска да бъде екстрадиран в САЩ заради журналистическата му работа. Безсмислено е да се измъчва човек, който изтърпява присъда във Великобритания, и за който има искане за екстрадиция в САЩ заради журналистическата му работа", заяви Самуелсон.

Адвокатът се съмнява Асандж да се сдобие с обвинения за изнасилване. По скоро стои въпроса дали няма да бъде предаден на властите в САЩ, за да отговаря там по обвинения в заговор за проникване в бази данни с поверителна информация, или в Швеция.

"Наясно съм, че процедурата за екстрадиция във Великобритания е в ход, и че той може да бъде екстрадиран в САЩ", каза шведският прокурор Ева-Мари Першон", цитирана от Ройтерс. По-рано тя съобщи, че ще възобнови разследването за изнасилване по отношение на Асандж и каза, че сега съществуват условия да се поиска екстрадирането му от Великобритания.