В резултат на хакерска атака срещу сървъри, по радио и телевизионни канали в Москва беше излъчена фалшива информация за въздушна тревога, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на столичното главно управление на руското министерство на извънредните ситуации.

"На територията на Москва, в резултат на хакване на сървърите на радиостанции и телевизионни канали, в ефир прозвуча информация за обявяване на въздушна тревога. Московското главно управление на министерството на извънредните ситуации на Русия съобщава, че тази информация е невярна и не отговаря на действителността", се казва в изявление на пресслужбата.

Подобен инцидент се случи и на 28 февруари, припомня ТАСС, цитирана от БТА. Тогава фалшива информация за обявяването на въздушна тревога беше регистрирана в 15 региона на Русия.

По-рано днес, след хакерска атака срещу сървърите на радиостанции и телевизионни канали, съобщение за въздушна тревога прозвуча и в Свердловска област. То също е било невярно, посочва руската държавна новинарска агенция.

Прехвърлянето на чуждестранна военна техника и муниции за украинската армия по железопътните линии на Украйна е било нарушено от масиран ответен удар с прецизно оръжие, нанесен от руските войски, заяви междувременно говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, съобщи ТАСС.

Москва допълва, че масираният обстрел е бил в отговор на "терористичните актове в Брянска област".

Сред целите на руския обстрел са били места за базиране на ударни дронове, предприятия за ремонт на военна техника и производство на боеприпаси, както и енергийни мощности, които ги захранват.

Конашенков също така посочи, че руските удари са унищожили склад за боеприпаси на 110-та механизирана бригада на украинската армия и радиолокационна станция американско производство в ДНР.

Говорителят на руското министерство на отбраната уточни, че при масирания обстрел руската армия е използвала високоточни оръжия с голям обсег на действие с въздушно, морско и наземно базиране, включително хиперзвуковата ракетна система "Кинжал".