Русия нанесе днес нови удари по енергийната инфраструктура на Украйна, като украинските власти съобщиха за прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, предаде Франс прес,цитирана от БТА.

Сутринта въздушна тревога бе обявена в цяла Украйна, съобщи Би Би Си.

Руските въоръжени сили "извършиха нови ракетни атаки срещу енергийни съоръжения на основните мрежи в западните области на Украйна. Мащабът на щетите е сравним и дори може да надхвърли последиците от атаката от 10-12 октомври", съобщи в комюнике държавният енергиен оператор "Укренерго".

В резултат са въведени ограничения в електрозахранването в няколко области, включително в столицата Киев и региона, заяви компанията, като добави, че нейните специалисти "вземат всички мерки за възможно най-бързо възстановяване на снабдяването в районите, които в момента са без електричество".

Кметът на Киев Виталий Кличко потвърди атаките срещу украинската столица, предаде ДПА.

"Сигналът за въздушна тревога продължава да звучи", написа той в канала си в "Телеграм" и посъветва жителите на града да останат в бомбоубежищата.

Украинците вече доброволно са намалили потреблението си на електроенергия със средно от 5 до 20 процента в определени дни и в определени райони, каза шефът на "Укренерго" Володимир Кудрицки в писмено изявление за АФП.

"Благодарни сме на хората, които намалиха потреблението у дома, и на компаниите, които правят същото", добави той.

Представители на властите в цяла Украйна съобщиха по-рано за прекъсвания на тока след новите ракетни удари.

Електро- и водоснабдяването бяха прекъснати някои райони на западната Волинска област, каза нейният губернатор Юрий Погуляйко.

Град Хмелницки, административен център на едноименния западен украински регион, е без електричество, като местните власти предупредиха населението да се подготви за спиране и на водата.

Губернаторът на Ровненска област, също на запад, Виталий Ковал каза, че сутрешните атаки там са били насочени срещу "енергийната инфраструктура", като са повредени електрически подстанции.

В югозападната Одеска област е имало прекъсвания на тока след "два ракетни удара по енергийната инфраструктура", заяви губернаторът Максим Марченко.

Губернаторът на централната Кировоградска област Андрий Райкович поиска от местния бизнес и жители да намалят потреблението на електроенергия след ударите по "важна енергийна инфраструктура".

Руската армия все повече взима под прицел в Украйна цивилни цели, включително електроцентрали, като украинският президент Володимир Зеленски каза, че около 40 процента от енергийната инфраструктура на страната вече е унищожена, отбелязва ДПА.