Правителството на Словакия отстрани днес министъра на вътрешните работи Иван Шимко от поста му - само два месеца след като бе назначен - заради спор с шефа на полицията, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Президентката на Словакия Зузана Чапутова освободи Шимко по молба на премиера Людовит Одор и му даде мандат да управлява министерството заедно с правителството.

Шимко е отстранен след скандал с шефа на полицията заради убийството на жена, тъй като Шимко обвини полицията, че не е успяла да реагира адекватно на сигналите и предупрежденията, подадени от семейството на жената преди смъртта ѝ.

Освен това във "Фейсбук" той заяви, че политиците трябва да следят работата на полицията, а шефът на органите на реда прие това като опит от негова страна на контролира полицията.

В Словакия имаше спорове, свързани с ръководството на полицията, назначено от популисткото консервативно правителство, управлявало от 2020 г. до 2023 г., в опит "да прочисти" полицейската служба.

Социалдемократическата опозиция обвини полицейското ръководство в произвол по политически причини. Критиците казаха, че полицията се опитва да се бори с корупцията, но в действителност манипулира показанията на свидетелите и доказателствата, вземайки на прицел социалдемократическите политици.

Доскоро Шимко беше член на малка консервативна партия, която не бе част от правителството, а социалдемократите водят в допитванията преди изборите, които са след два месеца.