Белият дом нарече "абсолютно фалшива и пълна фикция" твърдението на американския публицист Сиймур Хърш, че САЩ са участвали във взривяването на газопровода "Северен поток", заяви на брифинг говорителят Нед Прайс.

Хърш публикува разследването си в блога си, а след това разказа: "Звъняха ми вече някои сенатори и аз им казах, че това е техен проблем, а не мой", информира ТАСС.

Хърш обяви, че не е изключено да посети Москва и руската Дума в близко време по повод публикации, че ще бъде поканен да държи реч пред депутатите.

"Москва през юни по-добре, отколкото през февруари", каза той пред кореспондент на агенцията.

Хърш, който и друг е посещавал Русия, подчерта, че на този етап заради отношенията между двете държави е "малко деликатен момент" за предприемане на посещения от този род.

Публицистът, който е носител на "Пулицър" коментира, че по повод негови статии неведнъж са го канили да говори пред Конгреса в САЩ, но той е отказвал, защото предпочита да остане извън политиката, а на полето на журналистиката.

Хърш е бивш репортер от в. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър", носител на множество награди за разследваща журналистика, включително във връзка с войната във Виетнам и скандала около затвора "Абу Гариб" от 2004 г. след американската инвазия в Ирак предишната година, отбелязва Ройтерс.

Междувременно РИА "Новости" публикува снимки с данни от сайта за полетите Flightradar24, които сочат, че един час след инцидента с газопровода в морето над мястото във водата е извършвал наблюдение американският самолет разузнавач "Посейдон".

Той е кръжал над Атлантика, след това е преминал над Дания и е облетял и остров Борнхолм. Направил е пълен кръг точно над района на взрива, след което се е снижил. Според руската агенция това потвърждава версията на американския журналист, която САЩ отрекоха.