"Америка е на страната на свободата днес, утре и винаги. Америка е срещу тиранията и срещу потисничеството. Америка подкрепя народа на Украйна", се казва в изявление на американския Държавен департамент в социалната платформа "Екс", цитирано от украинската новинарска агенция Укринформ и БТА.

Държавният департамент направи това си изявление след масираната атака с дронове и ракети, която извърши вчера Русия срещу Украйна.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън осъди вчерашните атаки срещу Украйна, като ги окачестви като "ужасяващи".

"Путин продължава със своята брутална военна агресия и ние трябва да помогнем на Украйна да се защитава. Конгресът трябва да предприеме действия през новата година", заяви Блинкън в "Екс".

Укринформ припомня думите на американския президент Джо Байдън, че руската агресия трябва да бъде спряна, тъй като създава опасност за сигурността на цяла Европа и повишава риска от въвличането на САЩ във войната.

Републиканците в Конгреса засега блокират отпускането на допълнителна военна помощ за Украйна, като обвързват подкрепата за такава с гласуването на решения по миграционни въпроси.