Унгарско училище незаконно е подлагало на сегрегация ромски ученици години наред, постанови в окончателно решение Върховният съд на Унгария и нареди да се изплатят 100 милиона форинта (310 000 долара) обезщетение на семействата на децата, предаде Ройтерс.

Съдът прецени, че учениците са били подложени на сегрегация и са получавали неадекватно ниво на образование.

Премиерът Виктор Орбан намекна през януари, че правителството не бива да се съобразява с евентуално съдебно нареждане да плаща обезщетения на ромите и вместо това да им осигури обучение.

Делото във Върховния съд касае начално училище в градчето Гьонгьошпата, където и в миналото е имало етнически напрежения.

Това е лошо решение, тъй като едностранно и несъразмерно наказва цяло градче заради истински или въображаеми неправди над едно малцинство, заяви специалният пратеник на Орбан по въпросите на ромите Ласло Хорват, който е народен представител от този район.

През януари Орбан разкритикува решението на съд от по-ниска инстанция за обезщетение на 60 роми от Гьонгьошпата и семействата им. Той заяви, че ромите създавали безредици и заплашителна обстановка в училището и родители унгарци започнали да преместват децата си в училище в съседен град.