Правителството на президента на САЩ Джо Байдън се очаква да обяви нов пакет военна помощ за Украйна през следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници.

Агенцията отбелязва, че след открита счетоводна грешка се е оказало, че Пентагонът разполага със средства, които позволяват на правителството на Байдън да изпрати още оръжия на Киев.

В края на миналата седмица Конгресът прие план за временно финансиране на правителството, който не включваше военна помощ за Украйна. Това е временна мярка, която бе подкрепена от членове и на двете партии, за да се избегне спиране на работата на правителството.

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 милиарда долара, която президентът Джо Байдън иска да бъде включена в бюджета.

Пентагонът обаче все още разполага с около 5,4 милиарда долара, след като през юни установи, че счетоводна грешка е довела до надценяване на стойността на оръжията, изпратени досега на Киев. Става въпрос за пари по система, известна като така наречените президентски правомощия за изтегляне на средства (PDA), която е използвана и за предоставяне на оръжия за Украйна.

Какво ще съдържа следващият пакет военна помощ за Украйна все още не е ясно и се очаква той да бъде представен тази сряда на 16-ата среща на контактната група по въпросите на отбраната за Киев в Брюксел, където отбранителната помощ ще бъде ключова тема, казаха американски служители.

Очаква се стойността на помощта да бъде около 200 милиона долара и тя може да се състои от подобни боеприпаси и превозни средства, каквито бяха включени в последните пакети военна подкрепа.

Администрацията на Байдън търси възможности за продължаване на подкрепата си за Киев и обмисля да използва програма на Държавния департамент на САЩ за отпускане на безвъзмездни средства, за да изпрати допълнителна военна помощ на Украйна, съобщи "Политико", като се позова на двама американски служители, запознати с обсъжданията.

Президентът на САЩ иска да произнесе "важна" реч за подкрепата за Украйна, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, без да уточни кога ще стане това.

Европейските лидери се обединиха около украинския президент пред лицето на притесненията от страна на САЩ относно финансирането на Украйна, отбеляза вчера "Гардиън", цитиран от БТА.

Срещата на върха на Европейската политическа общност в Гранада, Испания, даде възможност на лидерите, сред които френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Риши Сунак, да потвърдят отново ангажимента си към Украйна, след като политическите сътресения в САЩ и Европа повдигнаха въпроси относно продължаващата подкрепа за Киев.

Запитан дали е загрижен за евентуално намаляване на военната помощ от САЩ, президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е "твърде късно да се притесняваме". Но в речта си на срещата на върха в Гранада той определи като положителни срещите, които е имал миналия месец с президента Байдън и членове на Конгреса. "Уверен съм в Америка", каза украинския президент.