Трябва да продължим да изтощаваме Русия с помощта на санкциите, за да не може да финансира войната. За това призова белгийският външен министър Хаджа Лабиб в изказване пред комисията на Европейския парламент по външни работи от името на Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Тя отбеляза, че Москва използва дезинформация и пропаганда, за да изкривява обществения разговор в ЕС.

"Путин няма да се спре в Украйна", предупреди Лабиб.

"Задължително за ЕС е да остане на страната на Украйна, залозите са големи, тази война създава най-голямата заплаха за европейската сигурност и демокрация", предупреди тя, цитира я БТА.

По нейните думи се запазват съмненията в украинските способности за отговор на руското нашествие. Лабиб отчете, че устойчивостта на украинците остава забележителна. Лабиб настоя ЕС спешно да ускори доставката на снаряди и ракети за Украйна.

"Приемането на Украйна в ЕС е въпрос на време", каза Лабиб. Тя съобщи, че през април Белгийското председателство на Съвета на ЕС ще свика среща, на която да бъде отбелязана 20-годишнината от най-голямото разширяване на ЕС.

На тази среща ще бъдат поканени представители на всички кандидатстващи за присъединяване към ЕС държави, уточни министърът.