Австрийски медии съобщиха за вандалски акт, извършен срещу главната синагога в столицата Виена.

Вече е установена самоличността на 17-годишно момиче, участвало през нощта на петък срещу събота в свалянето на израелското знаме от еврейския храм. Тийнейджърката е задържана, информира БТА.

Минувачи са се опитали да задържат тримата извършители, стигнало се е до размяна на удари, но те са успели да избягат.

Видеозапис, заснет от очевидец на случилото се и разпространен в социалните мрежи, показва как мъж, подтикнат очевидно от политически мотиви, се качва на плещите на свой съучастник и смъква знамето, поставено над вратата на синагогата, а момиче, застанало до тях, имитира стрелба с автомат.

По данни на полицията преди този вандалски акт, станал в два часа през нощта, заподозрените са направили антисемитски изказвания в заведения в центъра на Виена.

Днес следобед силите на реда са задържали 17-годишна австрийска гражданка, която е момичето от видеото. Според полицията тийнейджърката признала, че е причинила материални щети, но отрича обвиненията в подстрекателство.

Момичето е заявило, че в момента на деянието е било под силното влияние на алкохол, а с другите двама извършители на вандалския акт се е запознало малко преди деянието и те са я мотивирали да участва.

Разследването на случая продължава.

Главната синагога във Виена вече е с денонощна охрана. Досега храмът се охраняваше само по време на служба.