Франция трябва да започне борба с ислямисткия сепаратизъм, целящ да създаде паралелен ред в някои мюсюлмански общности в страната и да отхвърли ценностите на Републиката, заяви днес президентът Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

"При този радикален ислямизъм се усеща желание да се демонстрира методична организация, за да се противоречи на законите на Републиката и да се създаде паралелен ред с други ценности, да се развие друга обществена организация", каза Макрон в реч в парижкото предградие Ле Мюро.

Френският президент подчерта, че ислямът е "религия, която в наши дни преживява криза навсякъде по света". Не искам да бъде разбран погрешно, но "е ясно, че съществува радикален ислямизъм, който води до отричане на Републиката", отбеляза той и посочи като пример "спирането на деца да не ходят на училище", "развитието на общностни спортни и културни практики" и "индоктринацията и отрицанието на нашите принципи, като равенството между мъжете и жените".

Френският президент обяви няколко мерки като въвеждането на задължение за всяка организация, която иска държавни субсидии, да подпише харта на секуларизма. Освен това той планира засилен надзор над частните религиозни училища и строго ограничаване на домашното обучение.

От следващата година ходенето на училище ще бъде задължително за всички деца, с изключение на извънредни случаи, при които домашното обучение се налага по здравословни причини, каза Макрон, цитиран от ДПА.

Той посочи, че властите неведнъж са откривали незаконни училища, където по време на учебните занятия се провеждат молитви и служителите носят никаб или ислямско було. Училищата трябва да "създават граждани, а не вярващи", изтъкна Макрон.

Френското правителство работи с главната група, представляваща мюсюлманската религия в страната, с цел насърчаване на един "просветен ислям", който може да бъде "в мир с Републиката", обяви президентът. Той добави, че се прекратяват споразумения с Алжир, Мароко и Турция за приемане на проповедници.

Външното влияние върху исляма във Франция може да доведе до съперничество и разпространение на "постколониални възгледи". Ислямът във Франция "трябва да бъде освободен от чуждо влияние", призова Макрон.

Френският съвет на мюсюлманската религия ще бъде натоварен със сертифицирането на имами, с акредитирането и обучението им, и с написването на харта, която те трябва да следват, ако не искат да загубят своя статус.

Франция се нуждае "от поколение на имами, но също така и на интелектуалци, които ще защитават един ислям, който е напълно съвместим с ценностите на Републиката", подчерта Макрон. Той обяви, че ще бъде създаден Научен институт по ислямология и ще бъдат открити "допълнителни длъжности във висшето образование, които също да продължат работата по изследвания на мюсюлманската цивилизация, Магреба, Средиземноморието и Африка".

Забраната на демонстрирането на религиозни символи, която засяга предимно мюсюлманките, носещи було или забрадка, ще бъде разпростряна и върху служители от частния сектор, които предоставят обществени услуги, съобщи Макрон. Той добави, че държавата ще има правото да се намесва в случаите, когато местните власти правят "неприемливи отстъпки на ислямистите", например религиозни менюта в училищните столове или разделение по полове при достъпа до басейни.

За да се засили контрола над финансирането на религиозни обекти, ще се прибегне до разпоредбите на закон с по-строги разпоредби, приет през 1905 година. Повечето религиозни организации са регистрирани според разпоредбите на закон от 1901 година.

"Това е краят на липсата на прозрачност", увери Макрон, като подчерта, че не става дума за забрана на чуждестранното финансиране, а за регулирането му.

Френският президент призна, че властите също носят част от отговорността, защото са допуснали да се стигне до "гетоизация" на квартали. "Концентрирахме жителите според произхода им", без да има достатъчно смесване и "без достатъчна икономическа и социална мобилност. Те изградиха своя проект върху нашите провали и нашето малодушие", изрази съжаление той.

Очаквана от мнозина, речта на Макрон беше отложена на няколко пъти. Френският президент говори на фона на напрежението след нападението със сатър, извършено миналия месец в Париж от млад пакистанец, и процеса срещу съучастниците в джихадисткия атентат срещу сатиричното издание "Шарли ебдо" през 2015 година.

Законопроект за борбата със сепаратизма ще бъде представен на 9 декември пред Министерския съвет, съобщи още Макрон.

Светският характер на държава е смятан за фундаментална ценност във Франция, където ислямът е втората религия след католицизма по брой последователи.