Турските здравни власти отчетоха вчера, че за първи път от 20 дни насам броят на излекуваните от коронавирус пациенти е надхвърлил този на заразените - съответно 3588 излекувани срещу 2357 нови случаи, предава БТА.

Тези факти се коментират като важни стъпки за успешно справяне с епидемията COVID-19 в Турция, където броят на починалите с вчерашна дата достигна 2805 души - с 99 починали за деня, което е по-малко от предишните дни.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа посочи пет основни способа, които турските медици използват при лечението на COVID-19 и които според него са в основата на стратегията за справяне със заболяването: ранно започване на лечение с хлорохин (хидроксихлорин), азитромицин, фавипиравир, интензивно подаване на кислород и промяна на позицията на болните, лежащи в интензивните отделения.

По думите на министър Коджа в Турция за разлика от други страни пациентите, постъпващи с оплаквания за температура, болки в гърлото и кашлица, се подлагат на тестване и в някои случаи преди още да излязат резултатите им се назначава лечение с хлорохин.

"Различно е прилагането и на антибиотика азитромицин, който в Турция се ползва по-съзнателно и още в ранния стадий на заболяването. Според мен този фактор повлия в много голяма степен за успешното лечение у нас", коментира министър Коджа.

Турските медици много активно ползват и препарата фавипиравир. В Китай той е бил прилаган главно при тежко болни (интубирани) пациенти. В Турция започва да се прилага на пациенти, които са в начален стадий на дихателна недостатъчност, начален стадий на увреждане на белите дробове и т.н., с една дума съвсем в началото на заболяването. Преценява се, че благодарение на това е постигнат важен успех в спиране на развитието на вируса.

Резултат от тази стратегия се смята, че е обстоятелството, че броят на починалите, а също и на интубираните пациенти и на тези в интензивните отделения, е по-малък в сравнение с други страни.

Интензивната подкрепа с кислород на пациентите с коронавируса също е метод, който турските медици ползват активно още в ранните стадии на заболяванията.

В допълнение към интензивната подкрепа с кислород се прилага и още един метод - пациенти с дихателен дистрес (дихателна недостатъчност) в интензивните отделения се слагат да лежат по очи, за да се увеличи концентрацията на кислород в кръвта и да се улесни обмяната на кислорода в белите дробове.

"Установихме, че чрез този сравнително прост метод на промяна в позицията на пациентите концентрацията на кислород в кръвта се увеличава до задоволителни нива. Редица страни през последните седмици започнаха също да прилагат този метод", посочи турският здравен министър.

По данни на здравното министерство към вчерашна дата в Турция са били извършени над 1 млн. теста, от тях 110 130 са с положителен резултат за коронавирус, 2805 души са починали и 29140 пациенти са излекувани от COVID-19.

1 776 болни се намират в интензивни отделения, а 883 са интубираните.