Сенатът на САЩ днес даде началото на историческия втори процес за импийчмънт срещу бившия президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Обвинението срещу Тръмп е, че той е подстрекавал смъртоносния бунт срещу американския Капитолий на 6 януари 2020 г.

Това е първият случай, когато бивш президент е обект на импийчмънт, както и първият случай, когато подобна процедура започва за втори път срещу президент на САЩ. Но въпреки сериозното обвинение и безпрецедентните обстоятелства, изходът не предизвиква особени вълнения - повечето републиканци в Сената вече заявиха, че няма да гласуват за осъждането на бивш президент.

За осъждане на Тръмп е необходимо мнозинство от 2/3 от 100-те сенатори. Но 45 републиканци вече заявиха, че не се чувстват компетентни да съдят "обикновен гражданин", който вече не заема президентския пост.

Самият Доналд Тръмп поиска вчера от Конгреса да прекрати процеса за импийчмънт срещу него. В предадените 78 страници писмени аргументи на адвокатите му се казва, че обвинителният акт е противоконституционен по няколко причини, а само една би трябвало да стига, за да бъде обявен незабавно за нищожен и несъстоял се. Да се даде ход на този "политически театър" според тях би поставило под заплаха американската демокрация.

Адвокатите смятат, че Сенатът няма право да съди Тръмп сега, след като вече е напуснал поста (аргумент, който се оспорва дори от някои консервативни юристи, отбеляза Асощиейтед прес) и отричат, че целта на процеса е правосъдие.

"Вместо това той представлява само егоистичен опит на лидерите на демократите в Камарата на представителите да се възползват от чувствата на ужас и объркване, които се стовариха върху всички американци от целия политически спектър, когато видяха разрушението в Капитолия на 6 януари, предизвикано от едва няколкостотин души.