В пустинята Мохаве започнаха съвместни военни учения между САЩ, Великобритания и Австралия, които симулират руско нахлуване в Европа, пише в. "Таймс".

Според изданието в учението, което ще продължи две седмици, ще участват 4 500 военнослужещи. Те ще отработват нови тактики, възприети от украинските въоръжени сили, в открития пустинен пейзаж, който е подобен на украинските степи.

Според един от участниците в учението войната в Украйна е показала някои промени в практиките на водене на война, включително широкото използване на безпилотни летателни апарати, което изисква от западните армии "бързо да се адаптират към новите реалности".

Освен това военните ще се упражняват в използването на 3D принтиране за производство на резервни части на място, както и в използването на технологии за обработка на големи количества разузнавателна информация, събрана от дронове, за вземане на командни решения.

През 2023 г. се планира подобни учения да се провеждат в Европа.

След руската инвазия в Украйна САЩ и техните съюзници провеждат учения с визия за възможна по-нататъшна ескалация на конфликта. По-специално, през ноември в Полша се проведе съвместно учение на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, както и на Обединеното кралство и САЩ, в което участваха около две хиляди военнослужещи.

На 10 ноември Съединените щати и Япония започнаха съвместни учения. Очаква се в учението да участват около 36 000 военнослужещи, 30 кораба и над 300 самолета. В учението ще участват Австралия, Канада и Обединеното кралство.