Руската гражданка Мария Бутина е арестувана във Вашингтон с обвинение за упражняване на незарегистрирана дейност на територията на САЩ. Тя е действала като агент на Русия, става ясно от изявление на Министерството на правосъдието на САЩ.

"От 2015 година Бутина е действала на територията на страната, създавайки си отношения с американски граждани и получавайки достъп до организации, които оказват влияние на американската политика с цел налагане на интересите на Русия", се казва в изявлението.

Установено е,че тя е работила в интерес на "високопоставен член на руското правителство, който по-късно заема важен пост в руската Централна банка".

Марина Бутина е живяла в САЩ със студентска виза и не се е регистрирала като лобист в Министерството на правосъдието, каквото е законовото изискване. Заради това тя може да бъде осъдена на затвор до 5 години, ако бъде призната за виновна от съда.

Посочва се още, че Бутина е имала лични отношения с американски гражданин, който е имал влияние върху политиката на Вашингтон. Първото заседание по нейното дело е насрочено за 18 юли.