На територията на Хабровск е застреляна амурска тигрица, която е отхапала главата на мъж. Това се съобщава на официалния сайт на регионалното министерство на природните ресурси, предава lenta.ru.

Хищникът е убит на 200 метра от метеорологичната станция "Mopaу" в квартал Ванински на 31 януари.

Тигрицата е била вкарана в капан, но дори и тогава тя е направила опит да атакува служител на регионалното министерство на природните ресурси.

През нощта на 9 януари четиригодишната тигрица е нападнала ловец в горното течение на река Бута и му е откъснала главата. По време на нападението мъжът е бил в лагера сам и не е бил въоръжен.

Обезглавеният труп, по който е имало следи от нападение на тигър, е намерен призори.

С разрешение на Роспотребнадзор експерти проследяват тигрицата в течение на повече от три седмици и половина. Според ловни експерти това е първото законно убийство на хищник от Червената книга от дълго време насам. Имало е идея сред специалистите животното да бъде упоено и така да го извадят мястото му на обитание в дивата природа.

"Тигрицата прояви много неочакван интерес, след като буквално погледна през прозореца на метеорологичната станция и счупи стъклото. Тоест, звярът представляваше реална опасност както за онези хора, които са на метеорологичната станция, така и за всички други, защото, за съжаление, той вече беше усетила вкуса на човешката кръв", коментира Андрей Стрелников, първи заместник-министър на природните ресурси на Хабаровска територия.

Според експерти амурските тигри атакуват хората в изключителни случаи: поради глад, болести, провокации от хората и докато защитават децата. Ако хищникът вече е вкусил човешка плът, той става човекоядец.

Отбелязва се също така, че в района живеят около сто амурски тигри.