Държавната дума прие окончателно на второ и трето четене закона за конфискация на имуществото на всички онези, които разпространяват фейкове по адрес на Въоръжените сили на Русия, съобщиха ТАСС и РИА "Новости".

Санкцията е и за руснаци, които отправят публични призиви за дейност срещу националната сигурност. Конфискацията обаче нямало да бъде по примера на прилаганата мярка от времето на СССР и да се отнася до цялото състояние на наказания, а само за пари и имущество, придобити по "престъпен път" или което се използва за финансиране на незаконна дейност, обясняват депутати.

В същото време председателят на Думата Вячеслав Володин коментира в канала си в Телеграм, че е бил приет "законът срещу негодниците".

"Абсолютно мнозинство подкрепя необходимостта от наказание за предателите, които зад граница леят мръсотия срещу нащата страна, войниците и офицерите, участващи в СВО, и поддържат и финансират нацисткия киевски режим", написа още Володин.

"Приетото решение ще позволи да бъдат наказвани тези, които развиват дейност срещу своята страна, да лишаваме тези негодяи от почетни звания, а също така и да конфискуваме имуществото, парите им и различни ценности", изтъква още представителят на президентската партия "Единна Русия".

Именно председателят на Думата Вячеслав Володин е един от вносителите на закона, приет на първо четене на 24 януари, а днес и окончателно.