В. "Ню Йорк Таймс" потвърди автентичността на видеозаписи, за които се твърди, че показват как украински военнослужещи убиват руски пленници. Въпреки това вестникът подчертава, че от видеозаписите е невъзможно да се установят обстоятелствата, при които са загинали предалите се военни.

Въпросните видеоклипове започнаха да се разпространяват в социалните мрежи в средата на ноември. В първия клип украински войници пленяват група хора, облечени в руски униформи, в двора на жилищна сграда. Американското издание отбелязва, че на кадрите бойците на ВСУ стоят в спокойна поза и не се целят в пленниците.

Видеото прекъсва рязко, когато в кадър се появява друг мъж и се чува звук, подобен на изстрел. На втория запис, вероятно заснет от дрон над същото място, се виждат телата на 12 войници, които са се предали. До някои от тях се виждат следи от кръв. Какво се е случило между двата видеоклипа не е известно. "Ню Йорк Таймс" пише, че последният излязъл руски войник вероятно се е опитал да окаже съпротива и е започнал да стреля.

Д-р Рохини Хаар, медицински експерт от организацията Physicians for Human Rights, коментира видеоклиповете по молба на вестника: "Изглежда, че повечето от тях са били застреляни в главата. Има локви кръв. Това показва, че телата просто са били оставени там. Вероятно никой не се е опитал да ги вдигне или да им помогне", казва Хаар. Той добави също, че руските войници са лежали на земята и всъщност са били военнопленници, така че смъртта им може да се разглежда като военно престъпление.

В същото време експертът по военни престъпления Ива Вукусич отбелязва, че действията на украинските военни може да са били законни, тъй като от видеоматериалите не може да се установи дали затворниците са били убити по време на престрелката или екзекутирани след прекратяването на огъня. Освен това тя посочва, че именно действията на стрелеца могат да се считат за "вероломни", тъй като Женевската конвенция забранява симулирането на капитулация с цел нанасяне на удар по врага.

Руските власти поискаха от международните организации да осъдят "въпиещото престъпление" и да проведат задълбочено разследване. Валерий Фадеев, ръководител на Съвета по правата на човека при президента на Русия, сезира Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, ОССЕ, Съвета на Европа и организациите за защита на правата на човека. От своя страна руският Следствен комитет образува наказателно дело по членове за убийство на двама или повече души във връзка с изпълнение на служебни задължения и жестоко отношение към военнопленници.

На 20 ноември украинският заместник министър-председател Олга Стефанишина заяви, че украинските власти ще разследват инцидента. Тя също така добави, че не смята краткия видеоматериал за доказателство на твърденията на руските власти.