Съд в Москва удължи ареста на опозиционера Иля Яшин с шест месеца.

Мешчанският съд в Москва започна днес разглеждането на делото срещу Яшин, който е обвинен в разпространяване на "умишлено невярна информация" за руските военни заради видеоматериал за убийството на цивилни в Буча.

Защитата поиска политикът да бъде осъден на гаранция, домашен арест или домашен арест като алтернатива на задържането под стража.

Политикът заяви още, че ако е искал, е можел отдавна да избяга, но не го прави, защото обича страната си. "Не напускам, защото не смятам, че правя нещо, което противоречи на интересите на страната ми. Аз съм патриот на Русия", каза политикът

Според разследването Яшин "е знаел, че снимките и видеоклиповете, публикувани от киевския режим, които уж свидетелстват за незаконните действия на руските военнослужещи в град Буча, Киевска област, са провокация".

Политикът е в ареста от края на юни. Заплашват го до 10 години затвор.

Иля Яшин е един от малкото руски опозиционери, които открито се обявяват срещу войната, докато са в Русия, и остават на свобода (Алексей Навални прави антивоенни изявления в съда и - чрез адвокатите си - от затвора).

През август срещу бившия кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман, който активно критикува правителството в социалните мрежи, бе образувано дело за "дискредитиране" на армията. Той не е бил задържан под стража, но му е било забранено да посещава обществени места и да използва интернет.

През юли колегата на Яшин от Красноселския съвет на депутатите Алексей Горинов беше осъден на седем години за това, че по време на заседание, излъчвано онлайн, се е изказал за войната в Украйна.