Четирима души са задържани в Молдова след обиски, извършени в рамките на съвместно разследване между Молдова и Франция, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Разследването е във връзка с предполагаема корупционна схема, чрез която държавни служители от Молдова и други държави получават подкупи, за да попречат на публикуването от Интерпол на червени известия за международно издирвани извършители от различни държави. Това съобщи вчера ръководителят на Прокуратурата за борба с корупцията (ПА) на Молдова Вероника Драгалин.

По думите ѝ на 2 април тази година институцията е образувала наказателно дело въз основа на информация, получена от Националната финансова прокуратура на Франция. Група лица от различни националности са реализирали предполагаема корупционна схема с цел да се даде възможност на лица, които представляват обект на червени бюлетини на Интерпол, да получат убежище или статут на бежанец в Молдова и в други държави. Целта е да се блокират и заличат техните червени бюлетини, чрез даване на подкупи на държавни служители, включително в Молдова.

"Става дума за международна престъпна група, свързана с хора от Русия, Украйна, Беларус и други страни, заподозряна в извършването на киберпрестъпления, причинили щети за милиони долари, която е плащала подкупи на посредници и общественици от Молдова, за да информират търсените извършители за състоянието на червените уведомления в замяна на плащанията. Предполагаемите суми, платени от бенефициентите на тези схеми, възлизат на няколко милиона щатски долара", заяви Вероника Драгалин.

В рамките на разследването, въз основа на заповеди за претърсване, издадени от съдия-следовател от Молдова, прокурорите и служителите на ПА извършиха 33 претърсвания на 12 души със съдействието на френски прокурори и служители на ФБР, в качеството им на специалисти по обработка на цифрови устройства, издирени по време на обиските.

"В резултат на претърсванията бяха иззети цифрови устройства, включително мобилни телефони, лаптопи и компютри, други предмети и документи, които предстои да бъдат изследвани. Претърсванията бяха извършени днес сутринта, с пълната подкрепа от страна на съответните държавни институции. Понастоящем действията са в ход. До момента са задържани четири лица за 72 часа", подчерта Вероника Драгалин.

Ръководителят на ПА отбеляза, че ще бъдат предприети допълнителни действия за наказателно преследване, за да се установят всички обстоятелства по случая.

"Решени сме да се борим срещу корупцията по високите етажи на властта във всички нейни форми, особено срещу схемите, които застрашават наказателните досиета по целия свят. Това съвместно разследване е доказателство за това, че международното сътрудничество между правоприлагащите институции е от съществено значение за разкриването и прекратяването на корупционни престъпления, които не се ограничават до националните граници. Заедно ще продължим да работим и да постигаме резултати, за да премахнем корупцията от публичните институции", каза още Вероника Драгалин.

Интерпол е междуправителствена организация със 196 държави членки, която оказва подкрепа на полицията, позволявайки ѝ да споделя и да получава достъп до данни за престъпления и нарушители, включително чрез издаване на червени бюлетини.

По този начин червената бюлетина е международно предупреждение, разпространявано от Интерпол за предаване на информация за престъпления, престъпници и заплахи от страна на полицията в дадена държава членка (или упълномощена международна структура) на нейните колеги по света.

Бюлетината се основава на заявление, подадено от държава членка, която предоставя заповед за арест или съдебна заповед от държавата заявител. Страните членки прилагат собствените си закони, за да вземат решение за действията, предприети въз основа на червената бюлетина.