Британското правителство бе призовано да започне разследване на твърденията, че телефонът на Лиз Тръс е бил хакнат, когато е била външен министър. Информацията първоначално бе разпространена от в. "The Mail on Sunday", според който лични съобщения между Тръс и чужди официални лица, включително за войната в Украйна, са попаднали в неподходящите ръце, предаде Би Би Си

Хакването на телефона на Тръс е било открито по време на лятната кампания в надпреварата за лидер на торите и нов премиер на Великобритания, но новината е била потулена, допълва изданието.

От кабинета на Риши Сунак обаче заявиха, че разполагат със стабилна защита срещу киберзаплахи. Правителствен говорител добави, че от "Даунинг Стрийт 10" няма да коментират мерките за сигурност на отделните лица.

Твърденията предизвикаха реакцията и на опозицията на Острова.

"Много е важно всички тези въпроси да бъдат разследвани и разгледани на най-високо ниво. Трябва да знаем, че правителството признава значението на това и значението на пълната защита на нашата национална сигурност ... Има и сериозни въпроси защо и как тази информация е "изтекла" или е "изтекла" точно сега", каза говорителката на лейбъристите Ивет Купър.

Лила Моран, говорител на Либералните демократи, каза, че е изключително важно да се разбере дали телефонът на Тръс е бил хакнат, ако наистина е така. "Ако се окаже, че тази информация е била скрита от обществеността, за да се защитят шансовете на Тръс в лидерската кампания, това е непростимо", каза тя. 

Според "The Mail on Sunday" агенти, заподозрени, че работят за Русия, са отговорни за източването на информацията от телефона на Лиз Тръс. Би Би Си обаче отбелязва, че подобно твърдение не може да бъде потвърдено.