Иракчаните гласуват днес на първите парламентарни избори, откакто страната им обяви победа над терористичната групировка Ислямска държава. Изборните секции отварят в 7 часа българско време и ще затворят в 18 часа, предаде BBC.

24,5 милиона гласоподаватели са регистрирани за изборите. За 329 места в парламента ще се борят близо 7000 кандидати от повече от десет политически коалиции. Сред основните теми в предизборната кампания бяха корупцията, влиянието на Иран и бъдещето на американските войски, намиращи се в Ирак. Акцент през последната седмица беше и решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да оттегли страната си от иранското ядрено споразумение.

Във връзка с изборите в цял Ирак са въведени засилени мерки за сигурност. В изборния ден в Багдад, Мосул и други големи градове ще е в сила полицейски час, а пътуванията между провинциите са ограничени. От вчера са затворени летищата и граничните пунктове. Иракчаните се надяват вотът да укрепи крехкия мир след 15-кръвопролитни години в държавата. Действащият премиер Хайдер ал Абади се надява да спечели нов мандат, като той се смята и за фаворит на вота.