Дело срещу 124 обвиняеми за незаконен внос и търговия с наркотици започва днес в Брюксел, съобщиха местни медии. Очаква се присъдите да бъдат постановени в средата на следващата година.

Началото на разследването бе поставено, след като полицейските служби в Белгия, Нидерландия и Франция с общи усилия успяха да проникнат в мрежа за криптирани телефонни съобщения. В случая заподозрените извършители са общували през телефонни апарати с премахнати камери, микрофони и датчици за определяне на местоположението, като са използвали текстови съобщения със сложен код за защита и с възможност за самоизтриване.

Обвиняеми са белгийци, албанци, колумбийци и граждани на държави от Северна Африка. Те са подведени под отговорност за търговия и разпространение на кокаин и марихуана. В разследването са участвали също службите за сигурност в Германия и Италия.

Установено е, че пратките с наркотици са пристигали между 2017 и 2022 г. от Южна Америка и Мароко и са били разтоварвани в пристанищата на Антверпен, Ротердам, Хамбург и Хавър. Някои от обвиняемите ще бъдат съдени задочно, а останалите са задържани от 2021 г., когато бе предприета най-голямата операция в историята на белгийската полиция, отбелязва министърът на правосъдието Пол ван Тихелт.

Делото ще се гледа в старата централа на НАТО в Брюксел, използвана по-рано за съдебните заседания за атентатите в белгийската столица от 2016 година. Мястото е избрано заради възможността там да бъдат прилагани засилени мерки за сигурност.