Помощта при самоубийство стана законна в Нова Зеландия от днес, година след като 65 на сто от гласоподавателите гласуваха в подкрепа на закона, съобщава ДПА.

Две трети от гласоподавателите подкрепиха на референдум през октомври миналата година новия закон, позволяващ на неизлечимо болните да поискат помощ при самоубийство.

Двама лекари трябва да потвърдят, че пациентът е информиран и са изпълнени всички други законови изисквания. Освен това само лица с неизлечима болест, на които остават не повече от шест месеца живот, могат да поискат такава помощ.

Законът беше внесен в парламента от АCТ Нова Зеландия. Партията заяви днес, че законът дава на болните право на избор и позволява проява на състрадание към страдащите.

Противници на закона се опасяват, че той може да бъде използван за намаляване на разходи за здравеопазване и засилване на дискриминацията срещу местните жители.

Според министерството на здравеопазването е възможно до 950 души да поискат помощ при самоубийство всяка година, като до 350 може да получат необходимото разрешение