Хърватският министър на отбраната Марио Баножич бе освободен днес от длъжност, след като предизвика катастрофа с един загинал. Самият Баножич пострада тежко при инцидента, предаде Асошиейтед прес.

Хърватските власти съобщиха, че министърът е изпреварвал камион при лоши метеорологични условия, когато се блъснал с ван в насрещното платно. Шофьорът на вана е починал в резултат на катастрофата, а Баножич е хоспитализиран със сериозни наранявания.

Премиерът Андрей Пленкович съобщи, че е отстранил министър Баножич от длъжност.

Инцидентът е станал около 6 ч. днес сутринта в покрайнините на Винковци, където живее министърът. Четиридесет и четиригодишният Баножич е управлявал личния си автомобил и е пътувал сам. Според местния информационен сайт Индекс той е отивал на лов.

Правителственият говорител Марко Милич изказа съболезнования на семейството на загиналия човек, допълва БТА.

Заместник-прокурорът на източния град Вуковар Биляна Лубурич каза, че са взети проби от кръвта и урината на Баножич.

Според доклад за инцидента Баножич е изпреварвал друго превозно средство "без са се увери, че това може да бъде осъществено безопасно и без да вземе предвид метеорологичните условия".

Марио Баножич е получил контузии на главата и мозъка, както и многобройни телесни наранявания. Той остава под наблюдение в болница в Осиек, но според лекари е вън от опасност за живота.