Израел се съгласи да отложи нахлуването в Газа засега така, че САЩ да могат да прехвърлят системи за противоракетна отбрана в региона, за да защитят своите войски там, съобщи американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието се позовава на американски и израелски служители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен това Израел взема предвид при планирането си усилията за доставяне на хуманитарна помощ на цивилните в Газа, както и дипломатическите усилия за освобождаване на заложниците, държани от бойци на "Хамас", се казва в съобщението.

В него се добавя, че заплахите за американските войски са от първостепенно значение.

Американските военни и други служители смятат, че силите на САЩ ще бъдат мишена на въоръжени групировки, след като нахлуването в управляваната от Хамас палестинска територия започне.

Съединените щати бързат да разположат близо дузина системи за противовъздушна отбрана в региона, според "Уолстрийт джърнъл".

Ройтерс съобщи в понеделник, че Вашингтон е посъветвал Израел да се въздържа от наземно нападение в ивицата Газа и да държи в течение Катар, който е посредник с палестинските екстремисти, за тези разговори.

Американският президент обаче заяви на съвместна пресконференция с австралийския премиер Антъни Албанезе в Белия дом, че не е изисквал от израелския премиер Бенямин Нетаняху да отложи евентуална сухопътна операция в Газа, докато не бъдат освободени заложниците, държани от "Хамас", предава Франс прес.

"Не, това е тяхно решение, не съм изисквал нищо от тях", каза Байдън в отговор на въпрос на пресконференцията и добави: "Това, което му казах, беше, че ако е възможно тези хора да бъдат изведени безопасно, това е, което той трябва да направи".

Американският президент каза още, че не е сигурен в броя на жертвите, посочени от "Хамас" при взрива в болница в Газа на 17 октомври, добавя БТА.

Нетаняху: Израел подготвя наземна операция в Газа

По думите на министър-председателя решението кога израелските сили да влязат в блокирания палестински анклав ще бъде взето от извънредно съставеното военновременно правителство на Израел, което включва лидера на една от центристките опозиционни партии.

"Подложихме на масиран обстрел бойците и обектите на "Хамас", унищожихме хиляди терористи и това е само началото. Едновременно с това се готвим за наземна операция. Няма да навлизам в подробности кога, как и с какви сили ще се случи това, нито какви фактори вземаме предвид при планирането, по-голямата част от които не са известни на обществеността и така и трябва да бъде", посочи Нетаняху, цитиран от БТА.

Израел вече дни наред извършва масирани бомбардировки на гъсто населената ивица Газа след нападението от 7 октомври на "Хамас" срещу израелски общности, при което бяха убити около 1400 души. При обстрелите са загинали над 6500 палестинци, според министерството на здравеопазването в анклава.

Нетаняху, който засега не е поел отговорност за провалите в сигурността, довели до нападението на "Хамас", каза, че ще бъде потърсена сметка от всеки, който има вина.

"Скандалът ще бъде щателно разследван", заяви той. "Всеки ще трябва да даде отговори, аз също. Но всичко това ще се случи едва след войната."

По-рано днес "Уолстрийт джърнъл" съобщи, като се позова на американски и израелски източници, че Израел се е съгласил засега да отложи операцията в Газа, за да могат САЩ в това време спешно да прехвърлят в региона системи за противоракетна отбрана.

В понеделник Ройтерс предаде, че Вашингтон е посъветвал еврейската държава да задържи инвазията и че държи Катар - който е посредник в контактите с палестинските бойци - в течение на тези преговори, тъй като се опитва да освободи още заложници и да се подготви за евентуален по-голям регионален конфликт.