Броят на загиналите при унищожителните земетресения в Турция надхвърли 46 хиляди души, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който говори след заседание на турското правителство. Заседанието на правителството продължи над четири часа.

Ердоган посочи, че главната тема в рамките на предизборната кампания ще бъде справянето с последиците от унищожителните трусове на 6 февруари. Президентските и парламентарни избори в Турция са планирани за 14 май. Ердоган потвърди днес, че изборите ще се състоят на тази дата, пише БТА.

"Трябва да оставим предизборната фаза зад гърба си и да се съсредоточим върху помощта за пострадалите при земетресението. Провеждането на изборите на 14 май, както вече казахме, ще ни даде тази възможност. Очаквам да подпиша съответно решението в петък, 10 март", посочи Ердоган.

46 104 граждани загинаха при земетресенията, уточни още президентът, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

"Още в началото на бедствието като държава мобилизирахме всичките си усилия. Нашите министри посетиха многократно районите на земетресението. Мобилизирахме издирвателни и спасителни отряди с обща численост 35 хил. души. 271 хил. държавни служители и доброволци се включиха в усилията за оказване на помощ на пострадалите при земетресенията. Още половин милион души се притекоха на помощ на пострадалите", посочи Ердоган, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Един месец след трусовете в Турция се опитва да се възстанови при огромни трудности. 1 милион и половина души остават без подслон, съобщи БНТ. Градове от палатки и контейнери се появиха на мястото на разрушенията. 2 милиона души напуснаха засегнатите райони и желаещите да се изселят се увеличават. За тях властите осигуряват безплатни полети и влакове.

В Сирия бедствието доведе до друго - увеличава се броят на смъртните случаи от холера. Има опасения, че болестта може да се разпространи и в Турция.

Почти 52 хиляди са жертвите в Турция и в Сирия. По данни на ООН след бедствието има общо 210 милиона тона отломки. Ако бъдат натрупани до височина от 1 метър, руините ще обхванат територия от 100 квадратни километра, колкото е големината на Барселона.

Общо 332 са градовете от палатки, построени в засегнатите турски провинции. Издигнати са над 10 хиляди градове от контейнери. Продължават да никнат нови.