Унгарският парламент прие декларация, с която отхвърля ратифицирането на Истанбулската конвенция против насилието над жени и призовава правителството да лобира срещу нея в ЕС, предадоха ДПА и Франс прес.

Декларацията беше приета със 115 гласа "за", 35 "против" и три "въздържали се".

Опозицията гласува против декларацията, а по време на гласуването жените депутати издигнаха табели с цитати от сексистки и женомразки изказвания от техни колеги мъже на предишни заседания на парламента.

Правителството на премиера Виктор Орбан подписа конвенцията през 2014 г., но не я беше ратифицирало. То освен това се опасява, че ратифициране на документа би го задължило да дава убежище на бежанци, които са преследвани в своите страни заради своята джендърска идентичност или сексуална ориентация.

След връщането си на власт преди 10 години Виктор Орбан прокара вписване в конституцията на брака като съюз единствено между един мъж и една жена, а през 2018 г. извади от списъка за акредитирани дипломи в Унгария джендър изследванията.

В приетата днес декларация правителството заявява, че "има правото да защитава своята страна, култура, закони, традиции и национални ценности и посочва, че основни елементи от конвенцията, като защитата на децата и борбата с насилието над жените вече са включени в унгарското законодателство.

Истанбулската конвенция е подписана, но не и ратифицирана, от седем членки на ЕС: Унгария, България, Латвия, Литва, Великобритания, Словакия и Чехия, отбелязва АФП, цитирана от БТА.