Унгарската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне ученици, участвали в протест срещу нов законопроект, съгласно който учителите вече няма да имат статута на държавни служители, предаде Ройтерс и БТА.

По време на демонстрацията, която се е провела пред правителствена сграда, са били задържани и петима души.

По-рано през деня хиляди унгарци излязоха по улиците на Будапеща, за да изразят недоволството си от планираните законови промени, които значително ще увеличат натоварването на учителите. През последната година в Унгария имаше редица протести с искане за по-добри условия на труд на преподавателския състав в училищата, отбелязва Ройтерс.

Полицията заяви, че решението да използва сълзотворен газ срещу протестиращи е било взето, след като група демонстранти се е насочила към сградата, в която се помещава кабинетът на Орбан, разбила е загражденията и протестиращите са започнали да замерят силите на реда със строителни отпадъци, взети от строителна площадка наблизо.

Според унгарското правителство законовите промени, предизвикали масовото недоволство, имат за цел да подобрят качеството на образованието.

Предишна версия на законопроекта предвиждаше да се осъществява надзор с технически средства върху поведението и комуникацията на учителите. Въпреки че властите обещаха да премахне тази и някои други мерки, преговорите между правителството и учителските профсъюзи продължават.

Ако новият законопроект бъде приет в сегашния си вид, от първи юни максималното дневно работно време на учителите ще се удължи от 8 на 12 часа, а седмичната им натовареност, която сега е ограничена до 40 часа, ще достигне 48 часа.

В Унгария има все по-голям недостиг на учители, главно поради ниските заплати непредсказуемата нормативна среда, отбелязва Ройтерс.