Тя е обвинена за злоупотреба с власт, предадоха руските агенции, цитирани от  БГНЕС. Тимошенко, която е в затвора от една година, беше осъдена през октомври 2011 г. от Печорския районен съд на 7 години затвор за това, че през 2009 г., докато е оглавявала правителството в Киев, е подписала газово споразумение с Русия, окачествено като ощетяващо Украйна, и я задължи да възстанови на държавата щетата от близо 190 милиона долара.

В касационната жалба защитата на Тимошенко поиска съдът да я оправдае и да закрие наказателното дело срещу нея поради липсата на престъпление. Прокурорите пък настояха съдебната колегия да остави присъдата непроменена.

Европейският съюз и САЩ казват, че процесът срещу Тимошенко е бил политически и призовават тя да бъде освободена, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. В очакване на решението днес в Киев около сградата на съда се събраха неколкостотин привърженици на бившия премиер, предаде РИА Новости. Те скандираха "Свобода за Юля, долу бандата!", носят знамена на обединената украинска опозиция.