Украйна възстанови електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ от своята мрежа след кратко прекъсване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинския национален енергиен оператор "Укренерго".

По-рано в атомната електроцентрала в южната част на Украйна се включиха аварийни дизелови генератори, за да се гарантира, че ядреното гориво е охладено и да се предотврати потенциална катастрофа.

Всяка от страните обвини другата за прекъсването на електрозахранването. Според назначен от Русия местен служител Украйна е изключила електрозахранваща линия, а украинската компания "Енергоатом" заяви, че проблемът е бил причинен от руски обстрел.

Украинските власти обявиха, че са били извършени ремонтни дейности. "Укренерго" съобщи, че електроцентралата се превключва (обратно - бел.ред.) към електрозахранване от украинската енергийна система.

Инцидентът разтревожи генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който заяви, че ситуацията с безопасността в атомната електроцентрала е "изключително уязвима" и подчерта необходимостта от международна защита.

Въпреки че шестте реактора в Запорожката АЕЦ са спрени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване за поддържане на ядреното гориво в тях, което трябва да се охлажда, за да се предотврати евентуално разтопяване. Електроцентралата, най-голямата АЕЦ в Европа, се намира в окупирана от Русия област в Южна Украйна, недалече от фронтовата линия по поречието на река Днепър. Районът около нея многократно е бил обстрелван.

От "Енергоатом" съобщиха, че това е седмият случай на прекъсване на електрозахранването след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Украйна заяви, че в резултат на последните руски атаки е било прекъснато електроснабдяване на близо 250 000 потребители в Запорожка област, но електроподаването за повечето от тях е било възстановено. "Укренерго" заяви, че е било възстановено електроснабдяването и на потребителите в Днепропетровска област след руските въздушни удари през нощта.