Украинските военновъздушни сили унищожиха най-малко два руски склада за боеприпаси и позиции на системи за противовъздушна отбрана при боеве в източната част на Украйна, съобщи украинският генерален щаб, цитиран от ДПА. При операцията ВВС са извършили няколко мисии, но щабът не поясни къде точно се намират местата, за които става дума.

В същото време руските власти съобщават за масиран украински обстрел над центъра на Донецк в неделя вечерта, две жертви и немалко ранени. Според руските медии са ударени цивилни обекти в центъра столицата на непризнатата Донецка народна република, а атаката е била осъществена с реактивни системи "Град".

Пострадали са сгради във Ворошиловски и Киевски район на града, избухнал е пожар. Ударена е и болница, откъдето пациентите и медицинският персонал са евакуирани, но един от ранените при обстрела е загинал, информира "Известия". 

Тази сутрин властите в Донецк съобщиха, че е издъхнал втори пациент сред ранените при ракетната атака.

Междувременно Киев съобщи, че е свалил 9 дрона над града след руска атака, но вследствие на нападението се е наложило изключване на електрозахранването.

Киевската военна администрация информира по-рано, че градът е атакуван с дронове и в няколко района е имало експлозии. Местните медии съобщиха, че в редица райони няма електричество. Властите заявиха, че има улучен критичен инфраструктурен обект, без да добавят подробности.

По тази причина са се наложили спешни изключвания на електроподаването сутринта в понеделник, информира местният клон на украинския енергиен холдинг ДТЕК. Спешни изключвания на тока бяха предприети в украинската столица и вчера.

Атака с дронове над Киев

Снимка: БТА

В редовното си среднощно обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на границите на Украйна е "постоянен приоритет" и че страната му е готова за всички възможни сценарии с Русия и съюзничката й Беларус, предаде Ройтерс.

"Защитата на нашата граница както с Русия, така и с Беларус, е наш постоянен приоритет", заяви Зеленски в нощното си видеообръщение. "Ние се подготвяме за всички възможни отбранителни сценарии", добави той, цитиран от БТА.

Коментарът му идва в навечерието на посещение в Беларус на руския президент Владимир Путин на фона на дискусии за възможна нова офанзива от страна на Москва и предположения, че тя би могла да дойде откъм Беларус, отбелязва агенцията.

В обръщението си Зеленски отправи нов призив към западните страни да осигурят на Украйна ефективни въздушна отбрана. Той също така каза, че силите му държат под контрол град Бахмут в Източна Украйна, където се водеха едни от най-ожесточените боеве.

Той каза още, че е възстановено електричеството на още три милиона украинци след последните руски атаки срещу инфраструктурата, с което общият брой на гражданите с възстановено електроснабдяване е достигнал девет милиона през последните два дни.

"Електроснабдяването беше възстановено за още три милиона украинци. Плюс шест милиона вчера. Това означава, че след терористичните атаки в петък вече имаме резултат за над девет милиона души", посочи украинският президент.

Русия изстреля множество ракети срещу енергийната мрежа на Украйна в петък, като уби най-малко трима души и повреди девет енергийни съоръжения, съобщава БТА. 

Президентският съветник Олексий Арестович твърди, че Русия е понесла тежки загуби при ожесточените боеве в района на донбаския град Бахмут, където руско подразделение, съставено от между 400 и 800 души, беше изненадано при внимателно подготвена засада и "извадено от строя".