Украинската армия вече има на въоръжение цифровата система за управление на войските "Колокол-АС", съобщи министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников във Facebook.

"Тази система успешно премина ведомствените изпитания през пролетта на 2022 г. и впоследствие премина държавните изпитания. В момента всички формални процедури са завършени, АСУ на стратегическо ниво официално влезе в редиците и ще работи в интерес на въоръжените сили", отбелязва Резников.

Министерството на отбраната на Украйна е получило и положително експертно становище за софтуерния пакет "Интеграционна платформа Делта". Сега той ще бъде изпратен за държавни тестове.

Според Резников се тестват редица софтуерни продукти, които "осигуряват ситуационна осведоменост и контрол на оперативно и тактическо ниво".

Междувременно стана известно, че дроновете, които атакуваха военни летища в руските Рязанска и Саратовска област, са съвместна разработка на украински държавни агенции и частни фирми, пише в. "Файненшъл Таймс".

Съветник на украинското правителство по въпросите на отбраната, пожелал да запази анонимност, е заявил пред изданието, че дроновете не са нито модели на "Укроборонпром", нито модифицирани съветски дронове (такава версия се появи в медиите), а съвместна инициатива на държавни агенции и частна компания, която "често" може да произвежда нови дронове.

Той също така предположи, че при създаването на дроновете са използвани инерциални навигационни системи за намиране на целите им. Въпреки че са по-малко точни от GPS, те не изискват сателитна връзка, така че не могат да бъдат заглушавани. Това ги прави трудни за прехващане и обяснява как успяват да избегнат руската противовъздушна отбрана.

"Технологията е достатъчно точна, за да се изпратят хора с ракети до Луната, което е много по-трудно, отколкото да се удари огромна руска военновъздушна база на 1000 км", казва събеседникът на изданието.

Няколко военни самолета са изчезнали от военновъздушната база "Дягилево" в Рязанска област, която бе ударена от украински дрон, съобщи радио "Свобода".

"Повреденият Ту-22М изчезна, оставяйки само сянка на летището. От базата са изчезнали поне още девет бомбардировача Ту-22М, както и няколко други самолета", гласи съобщението.

Същевременно стана известно, че днес руски боен кораб е свалил дрон над пристанището в Севастопол. "Тази сутрин кораб на Черноморския флот свали дрон над морето", съобщи в Telegram губернатор на кримския град Михаил Развожаев.

На фона на случващото се говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не възнамерява да анексира нови територии в Украйна. Но смята да "освободи" онези региони, които Русия вече е обявила за свои. "Не става дума за присъединяване на нови територии към Русия, но частите от новите руски региони, окупирани от Киев, трябва да бъдат освободени", заяви говорителят на Путин.

Русия анексира четири области в Украйна - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска, но Част от териториите им се контролират от Киев.

Вчера руският президент Путин заяви, че Азовско море е станало "вътрешно море на Русия", а днес той се изказа относно ракетните обстрели на украинската енергийна структура. "Сега много шум се вдига за нашите удари по енергийната инфраструктура на съседната държава. Да, правим го. Но кой го започна? Кой удари Кримския мост, кой взриви електропроводите от Курската АЕЦ, кой не доставя вода на Донецк? Да спреш водата на милионен град е геноцид. Никой никъде и дума не обели за това. Пълна тишина. Щом се задвижим, за да направим нещо в отговор - вдигат олелия из цялата Вселена. Това няма да попречи на бойните ни мисии.

Според последния доклад на Американския институт за военни изследвания руският президент Путин създава предпоставки за продължителна война в Украйна.

По време на среща със Съвета за гражданско общество и права на човека вчера Путин заяви, че войната с Украйна може да се окаже "продължителен процес" и че завземането на нови територии е важен резултат за Русия.

Експертите отбелязват, че Путин се е сравнил с цар Петър Велики и е заявил, че сега Русия контролира Азовско море, за което се е борил царят.

"Тази препратка към руската имперска история ясно определя настоящите цели на Путин в Украйна като откровено империалистически и все още максималистични. Путин подготвя руската общественост за продължителна и изтощителна война в Украйна, чиято цел е завладяването на нови украински територии", се казва в доклада на ISW.

Анализаторите на института отбелязват, че руското информационно пространство е реагирало положително на империалистическите изявления на Путин, които създават допълнителни условия за удължаване на войната.

Руската федерация е завършила изграждането на почти непрекъсната система от 60 км окопи между Сватово в Луганска област и руската граница, съобщава междувременно британското разузнаване.

По данни на службите части на 1-ва гвардейска танкова армия на Руската федерация са разположени по руската отбранителна линия край Сватово.

Британското министерство на отбраната твърди, че предполагаемата елитна 1-ва гвардейска танкова армия на Руската федерация е понесла тежки загуби в началото на войната, включително по време на отстъплението от Харковска област през септември 2022 г. Понастоящем е вероятно тя да бъде частично подсилена от мобилизирани резервисти, въпреки че числеността ѝ остава значително под заявената численост от над 25 000 души.