Украйна съобщи, че нейните части са освободили югоизточното селище Роботине (в Запорожка област) и се опитват да напреднат още на юг в своето контранастъпление срещу руските сили, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Роботине е освободено", обяви заместник-министърът на отбраната Ханна Маляр. Миналата седмица военните казаха, че техните сили са издигнали националния флаг в Роботино, но същото така уточниха, че към онзи момент те все още са подложени на обстрел в селището.

Миналата седмица (на 23 август) украинските сили заявиха, че са вдигнали украинския национален флаг в Роботине. Тогава не стана ясно дали цялото населено място е освободено от руските сили.

"Исторически ден! Войници от 47-а отделна механизирана бригада издигнаха украинския флаг в село Роботине, намиращо се на едно от най-горещите направления - Мелитопол", съобщи тогава бригадата в комуникационното приложение "Телеграм".

Днес украинската осведомителна агенция Укринформ съобщи, че военновъздушните сили на Украйна са унищожили през изминалата нощ четири вражески ракети. В пост на ВВС в "Телеграм" се казва, че руските нашественици са атакували Украйна с ракети, изстреляни от морето и от въздуха.

Четири крилати ракети "Калибър" са били изстреляни от Черно море близо до град Феодосия, на полуостров Крим.

Две управляеми ракети "въздух-въздух" Х-59 са били изстреляни от два самолета Су-34 към Кривой Рог от въздушното пространство на временно завзетата част от Херсонска област, посочва Укринформ, цитирана от БТА.

Украинската агенция допълва, че украинските сили са унищожили две крилати ракети "Калибър" и две управляеми ракети Х-59. Авиацията удари противника над 10 пъти през изминалото денонощие, отбелязва Укринформ.

Позовавайки се на местните власти, Ройтерс отбелязва, че при атаката срещу Кривой Рог са били повредени няколко частни къщи, но не се съобщава за жертви.

При руска ракетна атака в Полтавска област (Централна Украйна) са загинали двама цивилни, съобщи областният управител Дмитро Лунин.

"В резултат на вражеско нападение загинаха двама души, двама са откарани в болница с леки наранявания, а още двама души за момента са в неизвестност", обяви Лунин в "Телеграм".

Областният управител посочи, че при вражеския удар е бил напълно разрушен производствен цех и че издирвателните действия и разчистването на отломките продължават, отбелязва Укринформ.

Русия съобщи по-късно, че в ранните часове на днешния ден силите за противовъздушна отбрана (ПВО) са свалили украински дрон, летящ към Москва, предаде Ройтерс.

Този инцидент за пореден път наруши за кратко разписанието на полетите над руската столица.

Властите съобщават за повече от десет предприети атаки с дронове срещу Москва през последния месец, като по време на инцидентите се налагаше временно прекратяване работата на летища.

Държавната авиационна агенция "Росавиация" съобщи, че за известен период и трите столични летища са ограничили полетите, но впоследствие нормалният въздушен трафик е бил възстановен.