Украйна обяви днес за пресона нон грата руския консул в Одеса отговор на сходно решение на Москва. Това става в контекста на нараснало напрежение между Русия и Запада, довело до взаимно експулсиране на дипломати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко каза, че руският консул в Одеса трябва да напусне Украйна до края на деня в петък.

Вчера Русия обяви за персона нон грата украински дипломат, като му нареди да напусне страната преди петък и уточни, че тази мярка е свързана със съобщението от 19 април на Киев за експулсиране на руски дипломат на работа в украинската столица. Преди това Москва реши да експулсира пък украинския консул в Санкт Петербург. Той беше задържан за кратко на 17 април и обвинен, че се е опитал да се сдобие със секретни информации.

Новите експулсирания стават малко след като в края на миналата седмица Москва обяви, че изтегля военните, които участваха в учения в анексирания Крим и близо до границата в Украйна. Няколко западни столици освен това в последните седмици експулсираха руски дипломати на фона на обвинения в шпионаж, кибератаки или изборна намеса.

Същевременно украинската Служба за сигурност обяви, че е задържала местен гражданин по обвинения в планиране на кибератака по заповед на Русия срещу украински държавни институции, предаде Ройтерс. Атаката е трябвало да вземе на прицел централната и местни администрации и е трябвало да блокира работата на компютърни системи и на съоръжения от критично важна инфраструктура.