Украйна съобщи, че е постигнала пробив в района на опустошения източен украински град Бахмут, епицентър на боевете с руските сили, предаде Франс прес.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви по-рано, че украинските сили са напреднали с около 2 км около Бахмут тази седмица и не са отстъпили никакви позиции през това време.

Шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди информацията за напредъка на украинските сили в близост до Бахмут, където неговите бойци са на първа линия. Той обвини редовните руски части, че са "избягали" от позициите си.

"Завземането на Бахмут няма да донесе нищо на Русия, защото фланговете се ронят, а фронтът се разпада", заяви Пригожин в публикуван видеоклип. Той обвини руския генерален щаб, че се опитва да представи ситуацията в по-добра светлина.

Създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито войски водят по-голямата част от сраженията във и около Бахмут, заяви чрез своята пресслужба, че това, което е описало министерството на отбраната, всъщност е "разгром".

Малко преди новите остри критики на ръководителя на "Вагнер", руското министерство на отбраната заяви, че неговите сили са отблъснали 26 украински нападения на 95-километровия фронт в района на Соледар, който се държи от руските войски. В изявление на министерството се казва, че Украйна е задействала повече от 1000 войници и до 40 танка в 26 опита за атаките на фронтовата линия.

"Всички атаки от страна на частите на украинската армия са били отблъснати", заяви министерството. "Няма пробиви в отбранителните линии на руските сили."

В същото изявление обаче се посочва, че руските сили са отстъпили малко в един район на фронта, за да заемат "по-благоприятни позиции" близо до язовира "Берхивка" северозападно от Бахмут.

Според "Рыбарь" това потвърждава изоставянето на позиции в източните покрайнини на село Богдановка и "сивата зона" в нивите. Тази сутрин целият район на юг от Берховските резервоари до язовира и източния му край е бил изоставен. Така "маневрата" в дълбочина на фронта е 2 км. Линията на контакт минава на 2 км западно от Ягодное по линията Берховка - източният край на резервоара - северните покрайнини на Хромово. В останалите области няма промени. Към този момент няма информация за пробив и напредък както на украинската армия, така и на руските части, отбелязва "Рыбарь".

 

Според "Рыбарь" най-вероятно въоръжените сили на Украйна ще продължат тактиката на нападение на малки групи и провеждане на масирано разузнаване по цялата линия на съприкосновение. Основните точки на натиск ще бъдат позициите на нови единици, които са пристигнали на ротация в застрашените райони, както и кръстовища между единици. Поради активизирането на противника в Соледарско направление, Въоръжените сили на Руската федерация са принудени да пренасочат вниманието си: Въоръжените сили на Украйна могат да се възползват от това и да преминат в настъпление в друг участък от фронта.

Междувременно висопоставени източници - западен представител и на Пентагона, съобщават пред Си Ен Ен, че украинската армия вече е започнала подготвителни операции за дългоочакваната контраофанзива в контролирани от Русия територии. Събеседниците на американската телевизия говорят за "оформящи" (подготвителни) операции: удари по цели като складове за боеприпаси и оръжия, командни пунктове, артилерийски системи и други.

Това е стандартна тактика преди големи операции, продължава Си Ен Ен, въпреки разногласията между експерти за това дали изобщо може да се очаква мащабна контраофанзива или няколко локализирани. Припомня се, че такива операции за подготовка на бойното поле имаше и преди предходната контраофанзива, в края на лятото и началото на есента на 2022 г. Ако действително предхождат новите операции, подготвителните дейности може да отнемат дни. Киев говори за контранастъплението, очаквано тази пролет, от месеци, но вчера президентът Володимир Зеленски обяви, че то се отлага: нужно е още малко време.

Независимо от това военни блогъри в "Телеграм" разпространяваха вчера информация, според която контраофанзивата вече може да е започнала в района на Соледар, недалеч от Бахмут (където е най-продължителната битка от началото на войната), и за обкръжаване на руски сили около самия Бахмут.