Украйна си е върнала около 130 кв. км от руските сили на южния фронт от началото на контранастъплението, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс.

"Положението на юг е без особени промени през изминалата седмица", каза Маляр пред украинската телевизия.

Заместник-министърът добави, че през изминалата седмица на източния фронт, който включва направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка, е имало около 250 сражения.

"Там продължават да се водят ожесточени боеве", каза Маляр.

Въпреки силната съпротива руските сили също така претърпяват "значителни загуби в персонал, оръжие и оборудване", отбеляза Маляр и добави, че Москва е загубила осем пъти повече войници през изминалата седмица в сравнение с Украйна.

По думите на заместник-министъра Украйна в края на миналата седмица е предприела контранастъпателни действия на изток и си е върнала между 1 и 2 кв. км в районите на Бахмут, Ягодное, Орехово-Василевка, Богдановка, Клишчеевка и Курдюмовка.

Вчера източното командване на Украйна съобщи, че силите на Киев са напреднали предишния ден с между 600 и 1000 м край Бахмут, град, превзет през май от руската частна военна компания "Вагнер" след ожесточени сражения.

Днес руската агенция РИА Новости, цитирана от БТА, съобщи, като се позова на военни от Южната групировка на руските въоръжени сили, че украинските войски не провеждат настъпателни операции срещу Артьомовск - съветското име на Бахмут, използвано в Русия.

Същевременно обаче генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че Запорожка област е станала обект на вълна от руски атаки през последното денонощие.

Регистрирани са най-малко шест атаки с ракети С-300, 33 въздушни удара и 45 ракети, изстреляни от реактивни системи за залпов огън, се казва в изявление на украинския генерален щаб, цитирано от ДПА.

"В резултат на руските терористични нападения са ранени цивилни и са нанесени щети на жилищни сгради, търговски обекти, административни сгради и превозни средства частна собственост", информират украинските сили.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе обяви, че страната му ще предостави нова помощ на Украйна на стойност 73,5 милиона долара, за да се защитава от руската инвазия. Помощта ще включва 28 бронирани машини М113, 14 машини за специални операции, 28 камиона среден размер и 14 ремаркета.

Албанезе каза, че новата помощ е била подготвена преди новината за бунта на наемническата армия "Вагнер".