Службата за сигурност на Украйна (ССУ) повдигна обвинения във "военни престъпления" срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров, предаде ТАСС.

"ССУ събра безспорни доказателства за извършени военни престъпления от страна на Рамзан Кадиров, ръководител на Чеченската република, срещу Даниил Мартинов, който е заместник-ръководител на Управлението на войските на Федералната национална гвардия на Русия в Чеченската република и срещу Хусеин Межидов, който е командир на тактическата група на 249-и отделен моторизиран батальон "Юг" от 46-а отделна оперативна бригада на Севернокавказкия район на войските на Националната гвардия на Русия", заяви службата в "Телеграм".

В съобщението се посочва, че срещу Кадиров са повдигнати обвинения по три члена от Наказателния кодекс, в това число и за "водене на агресивна война" и "извършване на умишлени действия с цел промяна на териториалните граници на Украйна".

Межидов и Мартинов, който в момента заема длъжността съветник на руския министър на извънредните ситуации, са обвинени и в "нарушаване на законите и обичаите за водене на война и жестоко отношение към военнопленници или хора от цивилното население".

Рамзан Кадиров активно поддържа руските военни действия в Украйна още от самото им начало и лично е посещавал бойното поле, а чеченските специални части "Ахмат" участват в боевете в Донбас, отбелязва ТАСС. През април Кадиров бе произведен в чин генерал-лейтенант, допълва агенцията.

През 2020 г. на чеченския лидер бе присъдено званието генерал-майор, за което той съобщи в социалните медии, като публикува и снимка на указа. Освен това Кадиров е носител на званието Герой на Руската федерация, което е най-голямото държавно отличие в Русия.