Украинският президент Володимир Зеленски подписа закон за легализиране на използването на канабис за медицински цели, стана ясно днес от парламентарна база данни, цитирана от Ройтерс и БТА.

Над 6 милиона души, включително раково болни пациенти, граждани с постравматични стресови разстройства и ранени войници се нуждаят от лекарства, съдържащи канабис, заяви депутат.

Законът, който е бил подписан от Зеленски във вторник, ще влезе в сила шест месеца след като бъде официално обнародван, а забраната за продажба и отглеждане на канабис за развлекателни нужди ще остане и занапред.

Парламентът утвърди легализацията на медицинската марихуана още през декември, а мярката беше подкрепена от военни доброволци, но политици от партията на бившия премиер Юлия Тимошенко попречиха на закона да отиде за подпис при Зеленски. Според тях нормативният акт застрашава бъдещето на Украйна.

Украинското Министерство на здравеопазването също подкрепи закона. Сега то трябва да изготви списък със заболявания и здравословни проблеми, при които да се предписва медицински канабис.

Законът предвижда издаването на особени разрешителни за отглеждане и продажба на марихуана, а също възможност за денонощно видеонаблюдение на производителите от страна на полицията.