Украйна ще получи от 120 до 140 танка при първата вълна от доставки на западни танкове от коалиция от 12 държави. Това заяви днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано този месец група западни страни обещаха на Украйна да й доставят бойни танкове, за да отблъсква тя пълномащабната руска инвазия.

Днес Кулеба поясни, че "танковата коалиция" има 12 членове и че при първата вълна от доставки за Украйна от тази коалиция украинските въоръжени сили ще получат между 120 и 140 западни танка.

Кулеба заяви, че танковете ще включват германските "Леопард 2", британските "Чалънджър 2" и американските "Ем 1 Ейбрамс" и добави, че Украйна наистина разчита да получи и френски танкове "Льоклер", ако бъде постигната договорка в тази насока.

Външният министър не съобщи никакви времеви графици за тези доставки. Ще е нужно и време за обучение на украинските военнослужещи, за да могат те да работят с танковете.

Кулеба заяви, че Киев работи и зад кулисите, за да привлече още страни към коалицията, която ще доставя танкове на Украйна в един критичен, според официални представители, момент във войната в Украйна.

Киев планира да предприеме голяма контраофанзива, за да си върне територии, превзети от Русия в южната и източната част на страната. САЩ са казали на Киев да се въздържи от задействането на този план, докато западната военна помощ пристигне в Украйна. Тя обаче е обезпокоена, че Русия би могла да предприеме офанзива в идните седмици или месеци.

Краят на войната в Украйна е далеч, прогнозира междувременно бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който говори пред комисиите на Европейския парламент по външни работи и по отбрана. Расмусен призова за предоставяне на повече и по-тежки оръжия за украинските войски.

Вместо да очакваме настъпление през пролетта, по-добре да бъдем готови за непосредствено предстоящи масирани удари, настоя Расмусен. Най-добрият начин войната да приключи бързо е съюзниците на Украйна да се подготвят за дълъг конфликт. Това е най-добрият път за постигането на мир. Ако (руският президент Владимир) Путин успее в Украйна, ще продължи напред, посочи той, цитиран от БТА.

Подходът ни досега бе прекалено постепенен, така сме винаги с крачка след Путин. Война не се печели с постепенни стъпки. Необходима е изненада за врага, трябва дългосрочна стратегия. Необходимо е след войната Русия повече да не бъде в състояние за подобни действия, а Украйна да може да се възстанови и да влезе в ЕС. Подкрепям искането на украинците да се присъединят към НАТО, но това ще отнеме време, добави Расмусен.

Той определи като исторически решенията за предоставяне на западни танкове на Украйна. Путин вярваше, че ще разедини Европа и това ще ограничи подкрепата за Украйна; надяваше се, че заплахата за употреба на ядрено оръжие ще ограничи помощта за Киев, допълни Расмусен.

Времето не е на наша страна, заяви пред евродепутатите Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. Грешка е да се чака, необходимо е задълбочаване на натиска със санкциите срещу Русия, въведените досега мерки не са достатъчни, посочи той. Ермак призова за разширяване на европейските санкции срещу гласовете на руската пропаганда. Грешат онези, които мислят, че неутралитетът ще реши техни национални въпроси. Русия не изпитва благодарност, добави той.

Според него руската страна търси победа на всяка цена и е готова на война на изтощение. По неговите думи в Русия започва нова вълна на мобилизация и трябва да се има предвид, че в тази страна животът никога не е бил ценност.

Франция праща на Киев още гаубици "Сезар"

Франция ще достави на Украйна още 12 самоходни гаубици "Сезар", съобщи френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню след среща в Париж с украинския министър на отбраната Олексий Резников, предадоха световните агенции.

Франция също така ще изпрати 150 френски военнослужещи в Полша, където те ще обучат и подготвят до 600 украински военни за един месец.

Допълнителните установки "Сезар", които са със среден обсег, ще бъдат финансирани от фонда за подкрепа на Украйна в размер на 200 милиона евро, учреден от Франция.