Украйна е поела контрола върху чуждестранен товарен кораб в Черно море до бреговете на Одеска област и е задържала капитана на плавателния съд по подозрение за подпомагане на Москва при износа на украинско зърно от окупирания от Русия полуостров Крим, съобщи Службата за сигурност на Украйна (ССУ), цитирана от Ройтерс.

Корабът, който не е идентифициран, е пътувал под флага на централноафриканска държава и многократно е акостирал на кримското морско пристанище Севастопол, за да вземе "заграбени" селскостопански продукти през 2023-24 г., заяви ССУ.

През първата година от инвазията си през 2022 г. руските сили окупираха обширни южни селскостопански райони на Украйна и Киев обвини Русия, че краде и унищожава зърното му, припомня БТА.

ССУ заяви, че капитанът и 12-те членове на екипажа са помогнали на Русия да изнесе няколко тона украинско зърно, взето от окупирания юг, в Близкия изток за продажба от името на Русия.

"Разследването продължава, за да се установят всички обстоятелства на престъплението и да се идентифицират други лица, замесени в незаконната дейност", заяви ССУ.

Капитанът, гражданин на държава от Южен Кавказ, може да бъде осъден на до пет години затвор за нарушаване на ограниченията за пътуване, регулиращи окупираните от Русия територии на Украйна.