Украинските войски удържат многократните атаки на руските сили в два източни града, докато на южния фронт са готови да се бият за стратегическия регион Херсон, който Русия изглежда укрепва. Украинският президент Володимир Зеленски каза в традиционното си видео обръщение в сряда вечерта, че ще има добри новини от фронта, но не даде подробности, съобщи Ройтерс.

Президентът не спомена какво се случва в Херсон, битката за който официални лица и военни анализатори прогнозираха, че ще бъде една от най-значимите във войната, откакто Русия нахлу в Украйна преди осем месеца.

Най-тежките боеве в Източна Украйна се водят близо до Авдиевка, извън Донецк, и Бахмут, каза Зеленски.

Тук е най-очевидна лудостта на руското командване. Ден след ден, месеци наред те сеят там смърт, съсредоточавайки високо ниво на артилерийски удари, отбеляза той.

Руските сили многократно са се опитвали да превземат Бахмут, който се намира на главен път, водещ към контролираните от Украйна градове Славянск и Краматорск.

Задаващата се битка за град Херсон в устието на река Днепър ще покаже дали Украйна може да разхлаби хватката на Русия на юг.

Въпреки че голяма част от фронтовата линия остава недостъпна за журналисти, в един участък от фронта на север от окупираната от Русия гънка на западния бряг на Днепър, украински войници казаха, че руският обстрел отново се засилва, след като е намалял през последните седмици.

Радиопрехващанията показват, че прясно мобилизирани новобранци са изпратени на фронта и руските сили са здраво окопани.

"Те имат добри отбранителни линии с дълбоки окопи и седят дълбоко под земята", каза Виталий, украински войник, клекнал в задушен от бурени напоителен канал, скрит от всякакви дебнещи вражески дронове от надвиснали дървета, цитира го Ройтерс.

Украинските сили напреднаха по река Днепър в драматичен натиск на юг в началото на този месец, но напредъкът изглежда се забави. Русия евакуира цивилни на западния бряг, но казва, че няма планове да изтегля войските си.

Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна, каза, че влажното време и неравният терен правят контраофанзивата на Киев в Херсон по-трудна, отколкото беше на североизток, където отблъсна Русия през септември.

Австралия съобщи днес, че ще изпрати 70 свои военни във Великобритания да съдействат в обучението на украински войници там. Освен това ще изпрати на Киев още 30 бронирани машини, за да му помогне да противодейства на руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Вече очакваме конфликтът да бъде продължителен", каза пред телевизия Ей Би Си министърът на отбраната Ричард Марлс. "Наясно сме, че сега Украйна трябва да бъде подкрепена в по-дългосрочен план, ако искаме да е в позиция да разреши този конфликт според своите условия."

Австралийските войници, които ще пристигнат във Великобритания през януари догодина, ще се присъединят към ръководено от Обединеното кралство международно военно обучение, но няма да навлизат във военната зона в Украйна, уточни Марлс.

С най-новия пакет помощта на Австралия за Украйна от началото на конфликта през февруари ще достигне около 655 милиона австралийски долара (425 млн. американски).